Συνταγές

Γλυκά & Φαγητά

Βασιλόπιτα

BillPie
Υλικά
1,5 ποτήρι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
2  ποτήρια ζάχαρη,
5 αυγά,
3 βανίλιες,
το ξύσμα και το χυμό από 2 πορτοκάλια,
½  ποτήρι γάλα,
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Μετά τους κρόκους, τις βανίλιες το ξύσμα, το χυμό από πορτοκάλι, το γάλα, το αλεύρι και μετά τα ρίχνουμε τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και μεταφέρουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Τυρόψωμο

tiropsomo1
Υλικά
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
1 ποτήρι νερό,
250 γραμμάρια φέτα,
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη,
αλεύρι όσο πάρει.

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε το λάδι το αλεύρι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια και ζυμώνουμε. Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι πατώντας με τα δάχτυλά μας. Το αφήνουμε λίγη ώρα να φουσκώσει. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μισή ώρα περίπου.

Ελιόψωμο

eliopsomo
Υλικά
1 κιλό αλεύρι,
50 γραμμάρια μαγιά,
1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο,
1 φλιτζάνι ελιά μαύρη χωρίς το κουκούτσι,
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό τριμμένο,
λίγο αλάτι.

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, το κρεμμύδι ,το λάδι, το δυόσμο, το αλεύρι και όσο χλιαρό νερό χρειαστεί και ζυμώνουμε καλά. Όταν μαλακώσει η ζύμη προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε. Πλάθουμε 2 ψωμιά στρογγυλά ή στενόμακρα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα βάζουμε σε λαδωμένα ταψάκι  και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Ψάρι στιφάδο

stifado
Υλικά
1,5 κιλό ψάρι μεγάλο,
3 κρεμμύδια ή μισό κιλό κοκκάρι,
1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
1 σκελίδα σκόρδο,
2 ντομάτες ώριμες,
1 ξυλάκι κανέλλα,
2-3 φύλλα δάφνης,
αλάτι,
πιπέρι.

Εκτέλεση
Αλατίζουμε το ψάρι και το κόβουμε σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ντομάτα, τη κανέλλα, τη δάφνη, αλάτι πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψάρι, 2 ποτήρια ζεστό νερό, και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου.

Γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

giaourtogliko
Υλικά
1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
2 φλιτζάνια ζάχαρη,
4 αυγά,
1 κεσεδάκι γιαούρτι,
3 κουταλάκια μπαίϊκιν πάουντερ,
ξύσμα από 1 λεμόνι,
3 φλιτζάνια αλεύρι.

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, μετά τους κρόκους, το ξύσμα, το γιαούρτι, το αλεύρι με το μπαίϊκιν και στο τέλος τα ασπράδια μαρέγκα. Το ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Αρωματισμένα λάδια

Ελαιόλαδο με βασιλικό
Τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι 2 φλιτζάνια εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, 3-4 κλαδιά βασιλικού που έχουμε πλύνει και έχουμε στεγνώσει καλά, καθώς και δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες. Το λάδι μας θα  είναι έτοιμο σε 10 μέρες περίπου.Ιδανικό κυρίως σε ωμά λαχανικά και ντομάτα.

Ελαιόλαδο με σκόρδο και δεντρολίβανο
Σε ένα μπουκάλι βάζουμε 2 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο και 5 κόκκους μαύρο ή λευκό πιπέρι.Ιδανικό για ψητές πατάτες, μελιτζάνες, αρνί και κυρίως σε ψάρι.

Ελαιόλαδο με σκόρδο
Αλέθουμε  4 σκελίδες σκόρδο με 4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια λάδι επιπλέον.Ιδανικό για ψητό ψωμί, ζυμαρικά, ψητά κρέατα και ψάρια.

Ελαιόλαδο με μπαχαρικά
Σε 2 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βάζουμε  5 κόκκους πιπέρι, 4 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο και 1 ξυλάκι κανέλλα.
Ιδανικό  για πικάντικα πιάτα.

Μπορούμε να διατηρήσουμε σε ελαιόλαδο παντός είδους τροφές. Λαχανικά, μελιτζάνες  ή πιπεριές τουρσί, Παντζάρια σε ξύδι και λάδι, ντομάτες λιαστές, βολβούς, πολτό ντομάτας, χταπόδι σε ξύδι, γαύρο ή σαρδέλες.

Μπορούμε να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς. Πάντα όμως προσέχουμε να διατηρούμε το μείγμα μακριά από φως και ζέστη